Voor wie

Voor kinderen en jeugdigen van 0-18 jaar en hun ouders/opvoeders.

Bij het opgroeien van een kind kunnen kinderen en ouders tegen problemen aanlopen waarvan ze zelf niet goed weten hoe ze het op kunnen lossen. De Groene Kinderpsycholoog kan hier bij helpen door ten eerste in gesprek te gaan over waar jullie tegenaan lopen (intake) en samen te bespreken wat een goede oplossing kan zijn en welke aanpak/therapie hierbij zal werken.


Mocht er twijfel zijn of hulp van een kinderpsycholoog nodig is, dan is het mogelijk om vrijblijvend contact op te nemen. Samen kan dan worden besproken of het zinvol is om een afspraak te maken voor een intake. Het is namelijk zo dat als je er vroeg bij bent, de klachten sneller kunnen verdwijnen en vaak minder behandelingen nodig zijn. Je helpt je kind voor nu en ook voor later in zijn of haar leven.

Door gebruik te maken van professionele hulp leert je kind al vroeg om te gaan met dingen die lastig voor hem of haar zijn. Zo blijft meer ruimte over voor zijn of haar groei en ontwikkeling. De maatschappij stelt soms hoge eisen en verwachtingen waaraan een kind moet voldoen. Het is fijn voor je kind als hij of zij, zo vrij van problemen als mogelijk, de toekomst tegemoet kan. 

Je kan overwegen om met je kind naar de kinderpsycholoog als jouw kind last heeft van onderstaande klachten, die het dagelijkse leven negatief beïnvloeden en langer duren dan 6 weken - 3 maanden.

Klachten waar een kinderpsycholoog bij kan helpen:

  • Emoties: angst, boosheid of verdriet/somberheid
  • Gedrag: agressief of onrustig gedrag
  • Denken: denken dat je dom, waardeloos, slecht bent of dat anderen het altijd op jou gemunt hebben
  • Lichamelijke problemen: kunnen ontstaan door psychische klachten. Een kind zegt bijvoorbeeld: ‘Ik heb buikpijn’ als het angst voelt. 
  • Sociale problemen: ook andere kinderen/mensen hebben invloed op hoe een kind zich voelt. Een sociaal probleem, zoals gepest worden, kan psychische klachten veroorzaken. Andersom kunnen psychische klachten ook sociale problemen veroorzaken.

Voorbeelden die bij jouw kind van toepassing kunnen zijn:

·   Weinig zelfvertrouwen 

·   Moeite met voor zichzelf opkomen 

·   Gepest worden

·   Angst(en) of fobie(ën)

·   Boos, gefrustreerd

·   Opstandig gedrag, driftbuien, regelmatig conflicten hebben

·   Verdriet of rouw

·   Concentratie problemen

·   Slaapproblemen of huilbaby

·   Spijbelen of niet meer naar school willen

·   Klikt het regelmatig niet tussen jullie?

Ieder kind heeft wel eens last van dit soort problemen. Vaak gaan ze binnen een periode van 6 weken tot 3 maanden weer over. Als je zelf merkt dat het niet goed gaat en de verwachting hebt dat hulp nodig is. Of als je kind zelf aangeeft dat het niet goed met hem of haar gaat, is het aan te raden om eerder hulp in te schakelen.