Voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen
 Werkwijze

Door mijn interesse en ervaring heb ik mezelf gespecialiseerd in trauma- en hechting. Soms hebben kinderen een ervaring meegemaakt die zo een dergelijke invloed heeft dat zij vastlopen op bepaalde gebieden in hun ontwikkeling (trauma). Soms is er sprake van een daadwerkelijke ontwikkelingsstoornis zoals ADHD of autisme. Door omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de eigen jeugd of psychische klachten (trauma) kunnen ouders vastlopen in de onderlinge verhouding met hun kind (hechting). Door de juiste vragen te stellen, goed naar je te luisteren en hulp te bieden (therapie) kan ik helpen om weer vooruit te komen.

Zie therapieën voor een uitgebreide beschrijving van de behandelingen. 


Uitleg voor kinderen

 Viviane helpt kinderen die last hebben van zich te verdrietig, bang of boos voelen. Of kinderen die van zichzelf vinden dat ze dom zijn of het gevoel hebben dat iedereen lelijk tegen hen doet.
Doordat je zo bang, boos of verdrietig bent, gedraag je je soms anders dan je zou willen gedragen thuis, op school of met vrienden en vriendinnen.
Als je graag wilt dat je je weer fijn en trots op jezelf kunt voelen en dat het thuis en/of op school en met kinderen van jouw leeftijd weer prettig verloopt, kunnen we daar samen aan werken.
Om je te helpen om je beter te voelen werkt ik samen met een hele lieve en speciale hond. Die hond is een therapiehond en hij heet Marley. Door met Marley samen aan het werk te gaan met dingen die voor jo u moeilijk zijn, wordt het leuk om dit te doen. Dat kun je je nu misschien niet voorstellen, maar dat is echt zo! En doordat we het leuk maken, ben jij ook sneller klaar met nieuwe dingen leren die je ervoor gaan zorgen dat je je fijner gaat voelen.
Omdat ik al best veel andere kinderen heb geholpen, weet ik dat het vaak fijn is om lekker buiten te zijn en te kletsen en spelen met de hond terwijl we oplossingen zoeken voor de dingen die moeilijk voor je zijn.
Het eerste gesprek is meestal gewoon bij jou thuis. Daarna gaan we samen op pad om ee n plek die voor jou en je ouders prettig voelt om aan de slag te gaan.
Speciaal om van je angst voor honden af te komen
Marley kan heel goed omgaan met kinderen die bang zijn voor honden.
Als we de eerste keer afspreken, is het zonder Marley, dan kun je eerst aan mij wennen en zorgen we ervoor dat de ergste angst voor honden alvast weg is. Dit doen we door EMDR. Ik vraag je dan te vertellen wat je hebt meegemaakt of waar je bang voor bent dat er zal gebeuren als je een hond ziet. Mocht je dat zelf niet (meer) weten, mag papa of mama hier natuurlijk bij helpen. Daarna gaan we een oefening doen om hieraan te werken. Je zal dan merken je er rustig van wordt en je angst weggaat.
De keren daarna gaan we oefenen met de therapiehond Marley. We doen allerlei spelletjes waardoor je je steeds rustiger gaat voelen. Intussen leg ik je steeds uit wat Marley doet en waarom hij dat doet. Bijvoorbeeld snuffelen, hijgen, piepen, blaffen. Zo leer je hondentaal! Ook leer je wat jij kunt doen als je niet wilt dat een hond te dichtbij je komt, je likt of tegen je opspringt. En dat is best handig :)
Als we merken dat iets heel spannend voor je is om te doen, gaan we een oefening doen om je hier doorheen te helpen. Je zal zien je het steeds minder spannend voelt en dat je meer durft. Als je helemaal vertrouwd bent met Marley, zal hij je helpen om te zien dat andere honden dezelfde taal spreken als hij. Uiteindelijk gaan we oefenen op een plek waar ook andere honden komen. Indien nodig doen we nog extra oefeningen als het nodig is, zodat je helemaal op je gemak voelt bij alle honden.


Als je helemaal klaar bent, krijg je een hondendiploma